Monday, February 23, 2009

是谁在玩火?


DAP hina Islam?

Oleh HASNURUL MOHAMED
utusanpenang@utusan.com.my


NIBONG TEBAL 23 Feb. – Penubuhan Majlis Perundingan Antara Agama oleh kerajaan negeri Pulau Pinang mesti dihentikan kerana ia meletakkan Islam sama taraf dengan agama-agama lain.

Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP), Shabudin Yahaya berkata, cubaan menyamakan Islam dengan fahaman agama lain ternyata menghina Islam dan tindakan seperti itu mesti dihentikan.

Katanya, MAINPP berasa cukup tersinggung apabila ada beberapa ahli jawatankuasa (AJK) majlis tersebut terdiri daripada orang Melayu.

‘‘Saya difahamkan ada tiga orang AJK Melayu beragama Islam duduk dalam majlis tersebut yang kononnya mahu menuntut kesamarataan agama.

‘‘Ini sesuatu yang cukup menakutkan kerana agama Islam dipandang sama seperti Buddha yang diasaskan oleh manusia bernama Gautama Buddha, disamakan juga dengan Kristian, Taoism dan Bahai,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada Utusan Malaysia ketika diminta mengulas ucapannya semasa majlis penyerahan Dana Zakat Program Didik Cemerlang Akademik 2009 di Sungai Dua di sini semalam.

Ketika berucap pada majlis tersebut, Shabudin melahirkan rasa kurang senangnya terhadap penubuhan Majlis Perundingan Antara Agama Pulau Pinang yang bertujuan meletakkan semua agama, termasuk agama Islam sebagai sama rata dengan agama-agama lain.

Majlis tersebut ditubuhkan tahun lalu iaitu selepas kerajaan pakatan pembangkang yang diterajui Ketua Menteri, Lim Guan Eng mula memerintah negeri itu.

Majlis itu dipengerusikan Guan Eng sendiri. Mengulas lanjut, Shabudin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang Berangan, Tasek Gelugor berkata, agama Islam itu tinggi dan tidak ada yang lebih tinggi daripadanya.


马华的立场是什么?这一边说平等社会,宗教自由,哪一边却煽动种族情绪,制造动荡不安的社会。这是乌桶在国阵的理念吗?

1 comment:

 1. 指報導無中生有
  林冠英要訴《前鋒報》
  (吉隆坡24日訊)檳城首席部長林冠英忍無可忍,要起訴《馬來西亞前鋒報》,因為他認為后者無中生有,誹謗他和檳州政府。
  他強調,行動黨不曾羞辱回教,因為回教是國教這個事實已在憲法上闡明,行動黨從來沒有質疑。

  此外,他也要同時起訴被該報引述,發表這番談話的檳州回教理事會主席兼巫統峇東柏南區州議員沙布丁。

  林冠英也是峇眼區國會議員,他今日在人民公正黨鵝嘜區國會議員阿茲敏阿里及回教黨道北區國會議員拿督卡瑪魯丁惹化陪同下,在國會走廊召開記者會這么說。

  他手持今天的《馬來西亞前鋒》,聲稱他已經不再閱讀這份馬來報,因為他覺得它在荼毒人民的思想。

  針對該報指檳州民聯政府于去年成立檳州各宗教敦睦理事會,形同羞辱回教,林冠英說,其實有關報章在昨日已有對他不公的報導,但他強忍,今天他實在忍無可忍。

  “我主持州行政議會,我當然知道有沒有這樣的事,根本就沒有成立各宗教敦睦理事會。”

  他批評有關報章這類無中生有的報導,只會製造人民之間的憎恨。

  他指出,他已指示律師研究此案,他要起訴該報及索償,以免該報繼續荼毒人民的思想。

  摘自:Malaysiakini.com

  ReplyDelete